fallback

Германците обръщат гръб на използваните дизели

През януари е отчетено понижение от 11% в продажбата на дизелови коли втора употреба

17:11 | 22.02.19 г. 6
Автор - снимка
Създател

Продажбите на употребявани дизелови автомобили в Германия намаляват значително. Както съобщи Германският автомобилен тръст (DAT) на базата на оценка на различни бази данни, през януари са отчетени с около 11% по-малко промени в собствеността на употребяваните дизелови автомобили, отколкото през същия месец на миналата година.

Търсенето на по-стари дизелови превозни средства, които са особено засегнати от настоящи или възможни бъдещи забрани за шофиране, е намаляло още по-забележимо. Например броят на продадените дизелови превозни средства с норми между Евро 1 и Евро 4 е спаднал средно с 13% до 64 409. Спадът в продажбата на използвани дизелови коли с Евро 5 дори се е сринал с 26% до 48 976 броя. 

Само сравнително новите дизелови двигатели Euro 6, които досега не са включвани в забраните, са увеличили продажбите си със 7% до 65 422 броя. Освен това се оказва, че използваните дизели се застояват по-дълго на паркингите на автокъщите. Те се продават средно за 102 дни, докато при използвани бензинови коли тази стойност е средно 92 дни.

Пазарът на нови дизелови автомобили, от друга страна, се е възстановил леко, съобщава DAT. Трудностите при доставката във връзка с новия процес на измерване на емисиите WLTP изглежда са преодолени: 91 623 нови дизелови пътнически автомобила са били регистрирани в Германия през януари, с 2,1% повече спрямо същия месец на предходната година. Фирмените автомобилни паркове на фирми заемат значителен дял от тези цифри.

По отношение на цените на употребяваните автомобили DAT твърди, че ситуацията поне не се влошава допълнително. Тригодишните бензинови коли държат около 57% от бившата си каталожна цена, тригодишните дизели - 52,1%. Въпреки това все още има значително намаление на цените на дизеловите коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още